Wat je moet weten over avocado’s

Tijdens mijn studententijd werd ik weleens Lisa Avocado genoemd. Ik nam bijna elke dag avocado op toast met peper en zout, heerlijk! Avocado’s worden steeds populairder en hebben talloze gezondheidsvoordelen. Hoe zit dit?

Florida avocado

De Florida avocado heeft een groene, gladde schil en is vrij groot. In vergelijking met de Hass avocado bevat de Florida avocado meer water en minder vet. Het vruchtvlees van de Florida avocado is daarom steviger dan die van de Hass avocado.

Hass avocado

De Hass avocado heeft een ruwe schil die steeds donkerder wordt naarmate de avocado rijpt. Het is een relatief kleine vrucht. In vergelijking met de Florida avocado is de Hass variant vetter en daardoor minder stevig. Bij onderstaand onderzoek wordt de Hass avocado gebruikt.

Het eten van een avocado laat vooral positieve effecten op de gezondheid van het hart – en vaatstelsel zien. Ook remt het ontstekingen en kan het helpen bij afvallen. 

Daling van het LDL-cholestrol

Bij mensen met overgewicht zorgde het eten van één avocado per dag voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Dit was vooral het geval voor de kleine LDL-cholesterol deeltjes, die zijn het meest schadelijk. (2)

Daling van de bloeddruk

Omdat avocado’s relatief veel kalium en luteïne bevatten, hebben zij een positieve invloed op de bloeddruk. (1)

Vermindering van ontsteking na het eten van rood vlees

Het eten van rundvlees zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Door 68 gram avocado bij het vlees te eten kan de ontsteking die na het eten van rood vlees ontstaat, geremd worden. (3)

Ondersteuning bij het afvallen

Het eten van een halve avocado bij de lunch leidde bij gezonde mensen met overgewicht tot een verminderd hongergevoel. (1)

Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid vetten in avocado’s?

Er zit inderdaad vet in avocado maar dat is geen probleem. We worden al jarenlang bang gemaakt voor vet eten, vet zou ongezond zijn maar niet alle vetten zijn ongezond. Sterker nog, verzadigde vetten en onverzadigde vetten zijn juist enorm gezond. Het zijn vooral de transvetten die ongezond zijn. Avocado’s bevatten voornamelijk onverzadigd vet en een klein beetje verzadigd vet. Dit is geen enkel probleem voor je gezondheid tenzij je natuurlijk allergisch of intolerant voor avocado’s blijkt te zijn.  

Kies dus met een gerust hart voor onze VEGAN POKÉ MEETS SUSHI of kies voor een zoet alternatief zoals onze VEGAN LIME PIE, eet smakelijk!

 

Bronnen

1.Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), 738-750.

2.Wang, L., Bordi, P. L., Fleming, J. A., Hill, A. M., & Kris‐Etherton, P. M. (2015). Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. Journal of the American Heart Association, 4(1), e001355.

3.Li, Z., Wong, A., Henning, S. M., Zhang, Y., Jones, A., Zerlin, A., … & Heber, D. (2013). Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food & function, 4(3), 384-391